8 mei 2013

WW-artiestenregeling met een half jaar verlengd

De WW-artiestenregeling, die aanvankelijk per 1 juni aanstaande zou worden afgeschaft, blijft tot 1 januari 2014 op het huidige niveau gehandhaafd. ´Deze extra zeven maanden worden benut om samen met de sector een solide alternatief neer te zetten´, zo schrijft minister Asscher vandaag aan de Tweede Kamer.

Belangenorganisaties Ntb, ACT, NAPK, Kunsten ’92 en FNV KIEM zijn blij met dit uitstel en gaan zich inzetten om met de minister de bestaande regeling te laten overgaan in een andere werk-naar-werkvoorziening voor musici en artiesten. Samen met artiesten hebben deze organisaties de Tweede Kamer er onlangs in een hoorzitting van weten te overtuigen dat afschaffing van deze regeling te abrupt zou zijn en tot onvoorziene en onnodige schade zou leiden. Het kabinet besloot in februari tot afschaffing van de speciale WW-regeling voor artiesten om alle in loondienst werkenden gelijk te behandelen. Voor artiesten geldt nu nog de eis dat ze van de voorafgaande 39 weken er in minstens 16 gewerkt moeten hebben om in aanmerking te komen voor een uitkering, terwijl de normale WW-regeling een ‘wekeneis’ kent van 26 gewerkte weken. “Waar Kamer en kabinet de afschaffing aanvankelijk zagen als een rechtvaardige gelijkstelling, erkennen ze nu dat het een uitzonderlijke arbeidsmarkt is die een specifieke voorziening behoeft.”

De sector gaat samen met de ministeries van SZW en OCW en het UWV nu verder om tafel om vanaf 2014 een alternatieve voorziening te creëren. Minister Asscher zegt toe dat de huidige WW-premies van podiumkunstenaars ingezet kunnen worden voor een nieuwe werk-naar-werkvoorziening. Maar hoeveel dat is, of dat voldoende is en of we ook de huidige uitvoeringskosten van het UWV voor de nieuwe voorziening kunnen aanwenden is nog onduidelijk. Lees de brief en de bijlage die minister Asscher aan de Tweede Kamer stuurde (8 mei 2013).