Wij – Kunsten ’92 – staan achter Culture Action Europe in hun oproep aan EU-leiders om cultuur centraal te stellen in het overheidsbeleid. Cultuur draagt bij aan de drie belangrijkste prioriteiten van de EU: democratie, concurrentievermogen en veiligheid.
Om cultuur in Europa verder te versterken, is het echter cruciaal om de maker centraal te zetten, door hen te Vragen, te Betalen en te Vertrouwen.
- VRAAG ons om leiderschap: Kunstenaars en cultuurprofessionals moeten deel uitmaken van elke beleidsdiscussie en hun creativiteit en innovatieve benaderingen ter tafel brengen.
- BETAAL ons eerlijk: Zorg voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en een eerlijke beloning voor het gebruik van ons intellectueel eigendom. Investeer in cultuur om bij te dragen aan een veerkrachtiger Europa.
- VERTROUW op onze expertise: Omarm de onvoorspelbaarheid van de kunsten – wij leveren resultaten, zelfs wanneer we niet aan de voorkant aan alle eisen voldoen.
De Europese culturele sector stelt voor om de rol van cultuur binnen de prioriteiten van de Europese Unie te versterken, en wel via de volgende concrete actiepunten.
Concurrentievermogen
- Stel een gemeenschappelijke EU-definitie vast voor professionals in de culturele en creatieve sector en stel minimumnormen vast. Dit om eerlijke arbeidsomstandigheden te garanderen.
- Erken de rol van cultuur bij het stimuleren van innovatie en het versterken van het concurrentievermogen. Doe dit door de systematische erkenning van artistiek onderzoek als een geldige methode voor kennisproductie binnen de EU-onderzoeksfinanciering en het Competitiveness Fund.
- Zorg ervoor dat de implementatie van de Wet op kunstmatige intelligentie en daaropvolgend AI-beleid makers beschermt tegen ongeoorloofd gebruik van hun werk en een eerlijke vergoeding garandeert.
Democratie
- Maak gebruik van het aankomende Meerjarig Financieel Kader 2028-2034 (MFF) om ten minste 2% te oormerken voor Europese kunst en cultuur en voor het versterken van het democratische culturele ecosysteem van Europa: binnen alle pijlers van het MFF, inclusief een sterk en zelfstandig Creative Europe programma.
- Integreer artistieke vrijheid in het Rule of Law rapport. Dit om de vrijheid van artistieke expressie en de autonomie van culturele organisaties in de hele EU te monitoren.
- Erken culturele democratie en maatschappelijk geëngageerde kunsten als een strategische prioriteit in de Cultural Compass en het volgende EU-werkplan voor cultuur. Dit om sociale cohesie te versterken en te bouwen aan het vertrouwen in de rol van de kunsten vanuit de samenleving.
Veiligheid
- Neem cultuur op in de European Democracy Shield, de EU Internal Security Strategy, en het ReArm Europe plan. Dit als strategische verdediging tegen desinformatie, hybride dreigingen en psychologische oorlogsvoering van autoritaire regimes.
- Integreer cultuur in de EU Preparedness Union Strategy en het EU-beleid voor mentaal welzijn. Dit om gemeenschappen te mobiliseren en de veerkracht te vergroten.
- Ondersteun het culturele herstel van Oekraïne door 2% (~€4 miljard) van de Russische bevroren tegoeden hiervoor te reserveren.
Vasthoudend aan deze thema’s en principes, gelooft Culture Action Europe dat we cultuur een centrale plek kunnen geven in de beleidsvorming in Europa.
Lees en onderschrijf hier de campagne: