Europese Parlementsverkiezingen 2024

Op donderdag 6 juni 2024 mogen Nederlanders stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Op deze pagina brengen we alles wat cultuur in deze verkiezingen betreft samen.

Inbreng vanuit de kunst, cultuur en erfgoed sector

De Cultural Deal for Europe (CDEU) is een oproep aan Europese politici om cultuur in het hart van de politieke ambitie van Europese Unie te brengen. Het is ontwikkeld door onze Europese collega’s Culture Action Europe (CAE), European Cultural Foundation (ECF) en Europa Nostra.

Uitkomsten van de werksessie: voorpagina van een krant uit de toekomst (illustrator: Maaike Hartjes)

Op woensdag 5 juni ontwikkelden we tijdens de bijeenkomst Europe’s Finest Hours in Pakhuis de Zwijger in een werksessie samen met CAE en ECF een Nederlandse vertaling te maken van de CDEU, die nauw aansluit bij de noden van de Nederlandse culturele sector. Deze wordt de komende weken uitgewerkt en na de verkiezingen gepresenteerd aan de de nieuwe Europarlementariërs.

In de tussentijd kun je hier de CDEU lezen en onderschrijven.

Wat zeggen de partijen?

Nederlandse partijen die meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen zijn in Europa verenigd in EP-fracties op basis van politieke overtuiging. Even alles op een rij:

  • Op deze pagina zet de EU Monitor op een rij welke Nederlandse partijen zijn aangesloten bij welke fracties.
  • De partijen die meedoen hebben zelf verkiezingsprogramma’s (daarover hieronder meer), maar de EP-fracties hebben deze ook. Culture Action Europe heeft een handige Voting Pack ontwikkeld waarin de standpunten rondom kunst, cultuur, erfgoed en media van iedere EP-fractie wordt uitgelicht. In de Voting Pack vind je ook een stappenplan voor het bepalen van je stemkeuze.

Cultuurparagrafen Nederlandse partijen

Hieronder zetten wij de paragrafen over kunst, cultuur, erfgoed en media onder elkaar, die de Nederlandse politieke partijen in hun (concept)verkiezingsprogramma’s hebben opgenomen. Deze passages zijn dikgedrukt. Aanverwante onderwerpen zoals kunstmatige intelligentie, digitalisering en privacy worden vermeld onder de cultuurparagrafen. Per partij staat een link naar het originele (concept)programma of de visietekst.