Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Erfgoedsymposium & Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2024

6 juni | 10:00 - 17:00

Sinds 2010 wordt op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 een nationale prijs toegekend aan de gemeente met het beste beleid op het gebied van erfgoed: de BNG Bank Erfgoedprijs. Met deze prijs ter waarde van € 25.000 wil het Erfgoedplatform van Kunsten ‘92 uitstekende voorbeelden van de gemeentelijke erfgoedpraktijk delen, andere gemeenten inspireren en zo bijdragen aan goede erfgoedzorg.

Op 6 juni wordt tijdens het Erfgoedsymposium in Weert de winnaar bekendgemaakt. Het evenement duurt van 10.00 tot 17.00 en bestaat uit verschillende onderdelen.

Erfgoedsymposium ‘De groene parels van Weert’
In 2023 won de gemeente Weert de BNG Bank Erfgoedprijs, met het thema ‘groen erfgoed’. Hiermee wordt de integrale aanpak en een duidelijke visie op de toekomst – Weert als groene thuishaven – beloond. De gemeente Weert heeft een uitgebreid programma voorzien met diverse sprekers, die zullen ingaan op het ‘Wiërter erfgoed’ en hoe dit erfgoed gecombineerd wordt met het groen in de gemeente. Deskundigen zullen de bezoekers vervolgens meenemen door het historische centrum van Weert, waar diverse voorbeelden van groen erfgoed te vinden zijn. Deelnemers aan het symposium kunnen traditiegetrouw rekenen op interessante lezingen, excursies (langs de ‘groene parels’ van Weert!) en de spannende uitreiking van de erfgoedprijs.

Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2024  | Thema Post 65-erfgoed.
In de middag vindt de prijsuitreiking plaats. Met de prijs ter waarde van € 25.000 wil het Erfgoedplatform van Kunsten ‘92 goede voorbeelden delen van gemeenten die goed met hun erfgoed omgaan en die hun inwoners daar actief bij betrekken. Dit ook ter inspiratie voor andere gemeenten! BNG Cultuurfonds is hoofdsponsor. Het thema voor 2024 is Post 65-erfgoed. De drie genomineerde gemeenten zijn Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen. De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024, en ook de winnaar van de Publieksprijs, wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking na afloop van het symposium. Ter verdieping van het onderwerp Post 65 zal architectuurhistoricus Aimée Albers ingaan op de rol van burgerinitiatieven bij stadsvernieuwing in de jaren ’70 en ‘80.

Houd onze berichtgeving in de gaten voor meer informatie over het programma en meld je aan om er bij te zijn!

Gegevens

Datum:
6 juni
Tijd:
10:00 - 17:00

Locatie

Weert
Weert, + Google Maps