LEES EN DEEL HET PAMFLET
Met 1,4 miljoen bezoekers is de Open Monumentendag een van de drukstbezochte evenementen in ons land. Eigenaren stellen hun monumenten open en enthousiaste vrijwilligers geven uitleg over al het moois, ook in uw gemeente!
Onze monumenten, ons erfgoed, zorgen dat we in een mooie en prettige omgeving wonen. Erfgoed (dus o.a. monumenten, collecties, archeologie, tradities, archieven, landschappen) zorgt voor de lokale identiteit, draagt bij aan toerisme en levert een belangrijke bijdrage aan uw gemeente. Ook kan erfgoed een oplossing bieden bij de urgente uitdagingen van deze tijd, zoals de woningnood, leefbaarheid, de energietransitie en klimaatverandering en -adaptatie. De kracht van erfgoed reikt daarmee verder dan alleen gebouwde monumenten.
Zet erfgoed daarom op de kaart! Wij geven u graag een paar suggesties hoe u erfgoed op kunt nemen in uw verkiezingsprogramma.
We ontwikkelen een breed gedragen visie op ons erfgoed
Een gemeentelijke visie op erfgoed is belangrijk. Misschien heeft u hem al in uw gemeente, maar misschien ook niet. Een visiestuk helpt u en uw inwoners waarde te hechten aan dat wat u wil koesteren. De visie kan een bouwsteen zijn in uw nieuwe of geactualiseerde omgevingsplan.
Meer weten? https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/omgevingswet/omgevingsplan
We gaan met lokale organisaties en inwoners aan de slag om erfgoed beter te beschermen
Elke gemeente heeft erfgoed en beschermde monumenten. Echter, wat niet is beschermd, kan vaak zonder vergunning worden gesloopt. Met het slopen van potentiële erfgoed-locaties verdwijnt lokale herkenbaarheid en identiteit, zeker voor bewoners. Definieer ‘erfgoed’ en denk na over wat u als partij echt wil behouden. Dit kunt u opnemen in uw erfgoedvisie. Bewonersgroepen hebben vaak veel kennis, maak hier gebruik van bij het ontwikkelen van uw visie.
Inspirerend voorbeeld: https://www.nrc.nl/nieuws/2025/02/24/lokale-geschiedenis-heeft-jongeren-nodig-zon-pubquiz-hadden-we-in-het-oude-bestuur-nooit-bedacht-a4884187
Wij waarderen onze vrijwilligers, van vrijwillig molenaars tot amateurhistorici
Bijna geen enkel ander onderwerp roept zoveel lokale betrokkenheid op als erfgoed. Van vrijwilligers tot leden van heemkundekringen en historische verenigingen – ze verdienen uw aandacht. Benut hun kennis en ondersteun en beloon de inzet van vrijwilligers bij het maken van uw erfgoedbeleid.
Meer weten? https://www.erfgoedvrijwilliger.nl/
We stimuleren de herbestemming van waardevolle, monumentale gebouwen
Denkt u eens aan herbestemming! Veel kerken, oude kantoren, fabrieken, boerderijen staan of komen leeg. U kunt als lokale bestuurder actief meedenken om deze gebouwen een nieuwe functie te geven. Hoewel sloop en nieuwbouw soms duurzaam lijkt, is dat niet altijd het geval. Herbestemmen is beter voor het milieu en vaak ook goedkoper.
Meer weten? https://ntr.nl/Hoop-of-sloop/125
Wij helpen onze inwoners met verduurzaming van monumenten
De meeste monumenten zijn in particuliere handen. Naast het onderhoud is in deze tijd verduurzaming voor hen een dilemma. Monumenten met oude funderingen lijden bijvoorbeeld onder aanhoudende droogte, wateroverlast en bodemdaling. Stimuleer eigenaren door hen te helpen met verduurzaming en zorg samen dat waardevol erfgoed behouden blijft.
Meer weten? https://www.monumenten.nl/verduurzamen
Namens de vele organisaties en vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van lokaal erfgoed. Samen onderstrepen wij het belang van stevig lokaal cultuur- en erfgoedbeleid.
Erfgoedplatform van Kunsten ’92 Als belangenbehartiger van erfgoed, kunst, cultuur en de creatieve sector zet Kunsten ’92 zich in voor een sterk cultureel klimaat.
Erfgoedvereniging Heemschut beschermt bedreigd erfgoed en bevordert bewustwording van de cultuurhistorische waarde van onze leefomgeving.
FIM Nederland, de Federatie Instandhouding Monumenten, vertegenwoordigt particuliere monumentenorganisaties en ondersteunt het behoud van monumentaal erfgoed.