Informatie over excursies

VERVOER

Met de trein: naar NS station Steenwijk. Er is een shuttle-service van station naar Overcinge
Wie aan excursie en lunch deelneemt, stapt om 12:20 uur in de shuttle bij NS station Steenwijk.
Wie alleen de uitreiking om 15:00 uur bijwoont, stapt om 14:50 in de shuttle bij NS station Steenwijk.

Met de auto: naar Landgoed Overcinge
Linthorst Homanlaan 1   7971 RK Havelte  www.overcinge.nl/adres_route
Wie aan excursie en lunch deelneemt, kan zich hier om uiterlijk 12.30 melden.
Wie alleen de uitreiking bijwoont, is hier van harte welkom om 15.00 uur.

EXCURSIES

Optie 1: De landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid
Er was eens… een geestdriftig Nederlander: de sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch. Hij had een even ambitieus als ongewoon plan om de verstikkende armoede in het berooide Nederland te bestrijden. Generaal van den Bosch krijgt in 1818 van Koning Willem I carte blanche om in nieuw op te richten landbouwkoloniën de stedelijke paupers uit de randstad perspectief op een beter bestaan te bieden en richt voor dit doel ‘De Maatschappij van Weldadigheid’ op. Zijn concept vond internationale navolging. In Nederland vormden zijn ideeën de basis voor onze huidige verzorgingsstaat. In 2010 werd het cultureel en natuurlijk erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid voorgedragen en in 2011 opgenomen op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed van Unesco Nederland. Jan Mensink, directeur van de huidige Maatschappij van Weldadigheid (die in 2018 dus 200 jaar bestaat!) neemt u in een luxe touringcar mee door één van de meest ambitieuze  maatschappelijk -sociale experimenten uit de 200 jarige geschiedenis van ons koninkrijk.
Let op: voor deze excursie zijn maximaal  60 plaatsen beschikbaar!

Optie 2: Met de Heideexpress over de Havelterberg
De Havelterberg en het Holtingerveld (Havelte-Oost en omgeving) omvat een gebied van 1.200 hectare. Drentser dan dit gebied bestaat bijna niet. Met de grootschalige heidegebieden en de stuwwal uit de ijstijd straalt het gebied een oerlandschap uit. Anderzijds herbergt het gebied de sporen van een lange en ruwe geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog lag hier een Duits vliegveld dat destijds zwaar is gebombardeerd door de geallieerden. Andere sporen uit dit verleden: de omwalde hangarplaatsen, de start en landingsbaan, funderingen van het ‘Jodenkamp’ en overblijfselen van het smalspoor bedoeld voor transport van materiaal en materieel. Uit een veel dieper verleden treft u op de Havelterberg een unieke constellatie van 2 hunebedden, waaronder het op één na grootste hunebed van Nederland. Jelle Kootstra, initiatiefnemer voor het op te richten oorlogsmuseum in Havelte en kenner van de natuur en rijke archeologie van de Havelterberg, neemt u met een zware, 6×6 oldtimer legertruck mee in het gebied. U zit droog, maar aan de deelnemers van deze excursie wordt met nadruk gevraagd om zich warm te kleden.
Let op: voor deze excursie zijn er maximaal 20 plaatsen beschikbaar!

Optie 3: Westerveld, van een brinkdorp naar Sterrenstad: De Dwingeloo Radio Telescoop
De Dwingeloo Radio Telescoop (DRT) is een radiotelescoop en rijksmonument met een enkele schotel en heeft een diameter van 25 meter, gelegen in het dorpje Lhee, aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. De telescoop werd gebouwd in 1954. De telescoop was destijds de grootste ter wereld en werd in 1956 officieel geopend door koningin Juliana. Twee kleine sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg zijn ontdekt met de DRT en zijn daar ook naar genoemd: Dwingeloo I en Dwingeloo II. Sinds 1998 wordt deze radiotelescoop niet meer wetenschappelijk gebruikt. Op 29 januari 2007 is de stichting CAMRAS opgericht, die zich met behulp van vrijwilligers inspant om het instrument te restaureren en wederom gereed te maken voor gebruik. Na de restauratie komt de telescoop  ter beschikking van radioamateurs, amateurastronomen en onderwijsinstellingen. De Dwingeloo Radio Telescoop is sinds 2009 rijksmonument. ASTRON, de beheerder van de telescoop, heeft in 2010 de DRT tevens laten erkennen als industrieel erfgoedmonument. Onderweg rijden we via het beschermde dorpsgezicht ‘Westeinde’ met de daarin gelegen historische buitenplaats ‘Oldengearde’, en via het in 1965 als beschermd dorpsgezicht aangewezen monumentale brink van Dwingeloo. Gidsen Bernard Stikfort, gemeente Westerveld, en André van Es, stichting CAMRAS
Let op: voor deze excursie zijn er maximaal 50 plaatsen beschikbaar!