2 februari 2017

De kracht van kunst en cultuur volgens de lijsttrekkers

HIER ZIJN DE LIJSTTREKKERS HET WÉL OVER EENS

In onze interviews met lijsttrekkers, afgelopen januari, vertellen Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks, nr 2 op de kandidatenlijst) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) wat kunst en cultuur voor hen persoonlijk betekenen. Wat was hun meest indrukwekkende culturele ervaring? Hoe heeft deze hun blik op de maatschappij beïnvloed? Wat nemen zij daarvan mee in de politiek?

Opvallend is de consensus onder de lijsttrekkers dat kunst, cultuur en erfgoed van onschatbaar belang zijn voor onze samenleving en – naast de autonome waarde – zorgen voor verbinding en inzicht. Kinderen in aanraking brengen met en laten deelnemen aan kunst heeft unaniem prioriteit bij de politici.

Door op bovenstaande afbeelding te klikken start u de afspeellijst met een compilatie van de interviews en volledige interviews per persoon. U kunt steeds doorklikken naar een volgend filmpje. Rechtstreeks een interview bekijken kan door hierboven een naam aan te klikken. 


ACHTERGROND

Deze interviews zijn een initiatief van Kunsten ’92, LKCA, CJP, Jeugdcultuurfonds, Cultuurconnectie en Fonds voor Cultuurparticipatie, in samenwerking met de VPRO, en vonden plaats in het Mauritshuis (Den Haag). Kunsten ’92 organiseerde de interviews en opnames. Bertien Minco (directeur Jeugdcultuurfonds Nederland) stelde de vragen.

Vragen gericht op de vertaling van deze ervaringen naar beleid, geld of politieke beloften zijn bewust niet gesteld. De persoon achter de lijsttrekker stond centraal. In aanloop naar de Verkiezingen kunnen de interviews worden beschouwd als opening voor een gesprek over de waarde van kunst, cultuur en erfgoed, voor de politiek en voor de samenleving. En over welke kunst en cultuur dat gesprek moet gaan.

Een compilatie van de interviews werd getoond tijdens het verkiezingsdebat ‘Beyond Elections‘, dat Kunsten ’92 organiseerde tijdens het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) op 1 februari 2017.

NRC Handelsblad van donderdag 2 februari 2017 besteedde aandacht aan de film(s) in een column door Daan van Lent. U kunt de COLUMN lezen.