Tweede Kamerverkiezingen 2025
Met twee miljoen bezoekers is Open Monumentendag het grootste culturele evenement van Nederland. Eigenaren stellen overal in het land monumenten open voor het publiek en enthousiaste vrijwilligers geven uitleg over deze bijzondere plekken. Ons erfgoed maakt Nederland, Nederland. Het is de stille motor achter identiteit, eigenheid en verbondenheid. Erfgoed verdient dan ook aandacht in elk verkiezingsprogramma!
Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 stuurde aan de programmacommissies voor de Tweede Kamerverkiezingen een aantal suggesties, op een handzaam A4-tje, hoe zij de betekenis en bijdrage van erfgoed aan onze maatschappij op kunnen nemen in de verkiezingsprogramma’s:
1. Mensen koesteren hun erfgoed
De grote uitdagingen van vandaag vragen om onderling vertrouwen en verbondenheid. Erfgoed speelt daarin een sleutelrol: het verbindt mensen, versterkt gemeenschappen en geeft een gevoel van identiteit. Wie de verhalen van zijn buurt, dorp, stad provincie of land kent, is meer betrokken. Zorg – juist in deze roerige tijden – dat bewoners en vrijwilligers zo goed mogelijk worden betrokken bij het behoud en de beleving van cultureel erfgoed. Benoem in uw programma hoe belangrijk erfgoed is voor onze samenleving!
2. Investeren in erfgoed is investeren in een mooi land
Het lijkt vanzelfsprekend dat onze kerken, molens, kastelen, boerderijen, oude fabrieken en historische huizen goed worden onderhouden. Daarvoor moeten eigenaren dan wel kunnen blijven investeren in herstel en onderhoud. Door stijgende kosten en uitdagingen op het gebied van verduurzaming kunnen eigenaren de investeringen niet meer opbrengen. Laat subsidies meebewegen met de stijgende inflatie en biedt eigenaren zekerheid op de lange termijn. Geef uw kiezers mee dat u wilt investeren in erfgoed!
3. De strijd om de ruimte
Erfgoed helpt bij het maken van keuzes in de schaarse ruimte in Nederland. Door kennis van het verleden kunnen we slim inrichten, met oog voor de kwaliteit van de leefomgeving. Waar maken we ruimte voor opvang van water, waar gaan we boeren of geven we juist ruimte aan de natuur? Waar kunnen we verschillende uitdagingen combineren? Laat erfgoed een volwaardig onderdeel zijn van de discussie over de verdeling van onze ruimte. Geef het belang van erfgoed een plek in uw verkiezingsprogramma.
4. Met het verleden vooruit
Erfgoed levert oplossingen voor woningnood, leefbaarheid, energietransitie en klimaatverandering. Zet bijvoorbeeld vol in op transformatie en renovatie van bestaande gebouwen (inclusief erfgoed): dat levert veel extra woningen op. Het is bovendien veel duurzamer dan bouwen in het groen. Zo besparen we veel op energie, materialen en CO₂-uitstoot. Erfgoed draagt bij aan een circulaire economie. Noem erfgoed als voorbeeld voor een toekomstbestendig en duurzaam Nederland.
LEES HIER ONZE VOLLEDIGE OPROEP
17 juli 2025