13 juni 2023

Culturele en creatieve sector komt met actieplan verduurzaming

Hoe zorg je voor een versnelling van de verduurzaming in de culturele en creatieve sector? Vertegenwoordigers sectorbreed starten bij de basis: spreek dezelfde taal.

Vandaag lanceren de Federatie CultuurKunsten ‘92 en de Taskforce culturele en creatieve sector het kennisplatform ACTIE ALS CULTUUR met als doel het proces van verduurzaming in volle breedte te versnellen. Er zijn al veel goede initiatieven en innovaties, maar recente studies (o.a. het rapport Duurzaamheid in de culturele sector van de Boekmanstichting) laten zien dat er meer nodig is.

De culturele en creatieve sector is nauw verweven met de maatschappij en staat in direct contact met iedereen in Nederland. Er wordt grote urgentie en verantwoordelijkheid gevoeld voor verduurzaming en klimaat en voor het creëren van bewustwording rondom dit onderwerp. Om de betrokken partijen uit deze diverse sector van elkaar te kunnen laten leren, is het belangrijk kennis te delen. Een van de voorwaarden hiervoor is het spreken van dezelfde taal.

Naar aanleiding van verschillende gesprekken met stakeholders binnen en buiten de sector zijn vijf werkgebieden geformuleerd waarop ingezet gaat worden: verduurzamen van Accommodaties en omgeving, Communicatie en bewustwording van het publiek, Transport en reisbewegingen, Interne Bedrijfsvoering en Externe Partners en sponsoring. Deze vijf werkgebieden vormen onze gezamenlijke pijlers van ACTIE. Hiermee bieden we makers, creatieve ondernemers en organisaties richtlijnen, suggesties en aandachtspunten om direct aan de slag te kunnen en kennis uit te wisselen.

Lees meer en kom in ACTIE!