Op woensdag 14 oktober stuurde het Europaplatform een brief naar de ministers betrokken bij het opstellen van de Nederlandse plannen voor het Europese herstelfonds (Recovery and Resilience Fund). Op 15 oktober worden de EU lidstaten geacht de eerste plannen voor het EU-herstelfonds in te dienen.
De COVID-19 pandemie veroorzaakt naast grote opgaves in eigen land ook ongekende uitdagingen met in Europa tot 70% verlies van inkomsten voor de culturele en creatieve sector, inclusief cultureel erfgoed.
Daarom verzoekt het Europaplatform het kabinet tenminste 2% van het Europees herstelfonds (Recovery and Resilience Fund) te reserveren voor de culturele en creatieve sector.
Frankrijk heeft al aangekondigd dat in hun plan 2% voor de culturele en creatieve sector is bestemd. Veel andere landen volgen, waaronder ook Duitsland die cultuur opneemt in hun herstelplannen en de nadruk legt op het belang van cultuur voor Europese integratieprocessen.
Dit zijn positieve signalen. Het Europaplatform ziet ook in de reeds bekendgemaakte nationale steunpakketten voor de Nederlandse culturele en creatieve sector – in totaal 1 miljard – een zeer positief signaal, en spreekt haar hoop uit dat deze lijn wordt doorgetrokken.
Reisbeperkingen belemmeren de Europese culturele samenwerking en hebben ernstige gevolgen voor onder andere internationale mobiliteit en tournees op lange termijn. Europese samenwerking komt onder druk te staan omdat, ook Nederlandse, partners zich terugtrekken uit Europese culturele samenwerkingsprojecten. Als festivals en grootschalige manifestaties pas plaats mogen vinden wanneer er een vaccin is, zullen ook in 2021 de publieksinkomsten achter- of uitblijven. Dit betekent dat Europese tours van artiesten, festivalorganisaties en poppodia niet alleen in 2020 op de tocht staan, maar ook in 2021. De vraag is hoeveel van hen deze crisis dan zullen overleven.
Dit kan niet alleen worden opgevangen met de nationale steunpakketten. 2% van het EU- herstelfonds voor de culturele en creatieve sector is een noodzakelijke aanvulling.
Het Europaplatform houdt de vorderingen van de plannen bij, om wanneer er meer informatie beschikbaar is te kunnen adviseren hoe de gelden verder verdeeld zouden kunnen worden.
Lees hieronder de volledige brief.
Illustratie: Domino, Tomaso Marcolla Lees verder…
In een brief aan minister Blok, minister van Engelshoven, minister Hoekstra en minister Kaag heeft het Europaplatform aandacht gevraagd voor de dringende situatie van de culturele en creatieve sector op Europees niveau, die door de gevolgen van de Covid-19 crisis is ontstaan. In de brief wordt toegelicht wat de huidige en toekomstige problemen zijn, met de mogelijke acties en kansen, waar het Europaplatform op steun van de bewindslieden hoopt te rekenen.
Het Europaplatform vraagt de ministers om deze brief op 19 mei 2020 in de EU Raadsvergadering met de ministers van Cultuur mee te nemen en ook in de respectievelijk andere EU Raadscommissies.
Deze ongekende tijden vragen om onconventionele creatieve oplossingen, waarbij flexibiliteit, samenwerking en coördinatie voorop zouden moeten staan. We kunnen dit niet alleen, maar hebben elkaar daar hard voor nodig in Nederland en in Europa.
__________________________________________________________________
Het Europaplatform is een initiatief van Kunsten ’92, European Cultural Foundation, Culture Action Europe en Europa Nostra en bestaat mede uit Nederlandse cultuur-, creatieve en erfgoedinstellingen die actief zijn in Europa. Het platform heeft als doel belangenbehartiging vanuit deze sectoren kracht bij te zetten en daarmee te streven naar een sterke Europese cultuuragenda die bijdraagt aan een democratisch, innovatief en divers Europa.
European Cultural Foundation
Culture Action Europe
Europa Nostra
Kunsten ‘92
Boekmanstichting
DutchCulture
LKCA
Eurosonic Noorderslag
If I can’t dance, I don’t want to be part of your revolution
Paradiso
Re-Imagine Europe
Rietveld Academie
Theater Rotterdam
VandeJong Creative Agency
Waag – Technology & Society