Kunsten ’92 is in januari 2021 gestart met het project KUNSTEN2030, een verkenning naar een duurzame en robuuste culturele en creatieve sector.
De coronacrisis legt de onderliggende mechanismen van de cultuursector meer dan ooit bloot. Bovendien kijken we uit naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2021. Nu is het moment om samen te reflecteren op het huidige kunst- en cultuurbeleid. Is dit het stelsel dat de culturele en creatieve sector het best laat floreren? Hoe ziet een duurzaam en robuust stelsel eruit? Waar willen we naartoe groeien? En (hoe) wijkt dat af van wat er nu is?
Er zijn al meerdere initiatieven ontstaan vanuit verschillende hoeken van de culturele en creatieve sector. Als vereniging wil Kunsten ‘92 graag een waardevolle bijdrage leveren aan het gesprek dat nu op meerdere plekken wordt gevoerd over het herijken van het cultuurbestel. Wij doen dit met de lancering van dit project en we zien ons als ‘chauffeur van de bus’, waarin de verscheidenheid aan huidige gesprekken samen komen en waar we samen richting aan geven.
Tijdens dit programma onderzoeken professionals werkzaam in én buiten de sector welke aanknopingspunten er zijn voor verdere ontwikkeling in politieke en beleidsmatige zin. Dat doen we in een viertal perspectiefworkshops en een driedaagse waarin we met experts de opgedane kennis bij elkaar brengen. De perspectief workshops zijn in februari met 15 deelnemers per groep van start gegaan, en leiden al tot veel gespreksstof.
De gewenste uitkomst is een dynamische presentatie rond begin juni 2021, bedoeld voor de sector, de politiek en de beleidsmakers. Hier wordt een aantal ideeën neergelegd om het bestel anders in te richten, en over hoe we met elkaar samenwerken. De voorstellen zijn nadrukkelijk bedoeld om debat open te gooien, om diverse agenda’s te voeden, om nieuwe vergezichten te tonen waar nog niet aan gedacht is.
De deelnemers worden met zorg bij elkaar gebracht door Kunsten ’92. Zij komen uit de verschillende disciplines: podiumkunsten, beeldende kunst, musea, erfgoed, cultuureducatie, creatieve industrie, media, film en het hoger onderwijs. Er wordt gestreefd een zo divers mogelijk gezelschap van werkenden binnen en buiten de sector, allen met een dosis goede zin en solidariteit.
Ben jij ook bezig met een verkenning? Houd ons dan op de hoogte van je project, of stuur ons een link naar de webpagina waarop je je ideeën hebt gepubliceerd (denk aan een artikel, blog of een video).
Het huidige bestel bestaat uit veel verschillende organisaties: adviesorganen, fondsen, sectorinstituten en natuurlijk de ministeries zelf zijn allemaal belangrijke belanghebbenden in dit proces.
De overheid en adviesorganen: Ministerie van OCW / Raad voor Cultuur / Akademie van Kunsten (KNAW)
De Rijksfondsen: Fonds Podiumkunsten / Stimuleringsfonds Creatieve Industrie / Mondriaanfonds / Nederlands Filmfonds / Nederlands Letterenfonds / Fonds voor Cultuurparticipatie
Particuliere fondsen: VSBfonds / Prins Bernard Cultuurfonds / VandenEnde Foundation / Fonds 21
Sectorinstituten: Kennisinstituut Cultuur & Digitalisering / DutchCulture
Er zijn zoals gezegd al meerdere initiatieven ontstaan vanuit verschillende hoeken van de culturele en creatieve sector. Hieronder (niet uitputtende) lijst van organisaties die al gesprekken aan het voeren zijn, informatie ophalen, en die veel informatie publiceren over de stand van zaken in de sector:
Boekmanstichting / Creatieve Coalitie / Cultuur en Ondernemen / Federatie Creatieve Industrie / Platform ACCT / Theaterkrant / Fair Practice Code / Platform BK
Overzichtspresentatie:
Ministerie OCW:
Ministerie OCW:
Raad voor Cultuur:
Sociaal Cultureel Planbureau:
Centraal Bureau voor de Statistiek:
EY in opdracht van GESAC:
Boekmanstichting:
Berenschot:
Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur:
Interview Zippora Elders in De Groene Amsterdammer: Het is tijd voor een cultuuromslag
KUNSTEN2030 is een initiatief van Kunsten ’92.
Projectleider is Pien van Gemert, pien@kunsten92.nl, 06 17070605.