18 december 2021

Nederland per direct in lockdown

Op de persconferentie van zaterdag 18 december 2021 heeft demissionair premier Rutte aangekondigd dat – in verband met de grote snelheid van de verspreiding van de omikronvariant – Nederland morgenochtend om 5.00 uur in lockdown gaat, tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Deze aankondiging is voor alle sectoren die moeten sluiten een ongekende en (begin deze week nog onverwachte) klap, met zeer grote gevolgen, zowel mentaal als financieel.

In de culturele en creatieve sector was een groot deel van de activiteiten al verzet, vervroegd of afgelast vanwege de sluiting om 17.00 uur. De volledige lockdown is een grote teleurstelling voor publiek, artiesten, kunstenaars, organisaties en daarbij betrokken werknemers en opdrachtnemers (zzp‘ers).

Gesloten
De lockdown houdt in dat zullen sluiten: naast horeca en niet-essentiële winkels, ook musea, theaters, concertzalen, (pop)podia, bioscopen, filmtheaters, monumenten, presentatieinstellingen, muziekscholen, en centra voor de kunsten. Deze locaties zijn binnen en buiten gesloten. Er geldt een evenementenverbod. Ook het onderwijs, binnensportlocaties, dierentuinen en niet-medische contactberoepen (zoals kappers en schoonheidsspecialisten) zijn dicht.

Open
Open zullen blijven (tot 20.00 uur): essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen.
Bibliotheken vallen onder de uitgezonderde dienstverlening en blijven open.

Wat kan wel doorgaan in de culturele en creatieve sector
De professionele beoefening van kunst en cultuur is toegestaan (zonder toeschouwers). Dagelijkse werkzaamheden mogen doorgaan zonder beperkingen. Dus streamen en repeteren zonder publiek zijn toegestaan, evenals professionele opnames voor audiovisuele producties. Kunst- en cultuurbeoefening met maximaal 2 personen is buiten in de openbare ruimte toegestaan, evenals georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar (max 50 personen).

Lees achtereenvolgens de overzichten: Coronamaatregelen: Nederland in lockdown | Corona en cultuur, uitgaan en sport | Corona en zingen, toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren | Coronaregels voor evenementen.

Steunpakketten
De site van de Rijksoverheid vermeldt dat ondernemers gebruik kunnen maken van het steunpakket dat onlangs is uitgebreid en verlengdSteun voor de culturele en creatieve sector wordt voortgezet en ook uitgebreid met steun voor doorstroomlocaties. De hele sector is de overheid zeer dankbaar voor de reeds ontvangen en nog te ontvangen steun.

Deze nieuwe maatregelen maken stevige steunpakketten, met maatwerk binnen de geboden regelingen en extra aandacht voor alle werkenden, nog urgenter. Behalve voor onder andere podiumkunsten ook voor bioscopen en musea. Een vangnetregeling voor zzp’ers is broodnodig (lees HIER de uitwerking daarvan zoals de Creatieve Coalitie, lid van de Taskforce culturele en creatieve sector, die twee weken geleden aan de Tweede Kamer heeft gestuurd). Het kabinet gaat de diverse regelingen nog verder uitwerken. De taskforce hoopt over deze uitwerking zo spoedig mogelijk met het kabinet in gesprek te kunnen gaan. Onderdeel van die gesprekken zou ook moeten zijn de ontwikkeling, samen met het kabinet, van een langetermijnvisie. Zodat we allemaal beter op bewegingen in deze pandemie kunnen anticiperen.